Login
+Follow
Login

Fem tips!

By allt om friluftsliv on 2015.04.22 In Övrigt

 

Här kommer fem tips och trix som är användbara och som du kan testa nästa gång du är ute i lufsar runt i skog och mark.

1. Diska i snö eller sand

Denna känner nog några av er till. Man fyller bara kokärlen, kåsan eller liknande med snö eller sand. Skakar och gnuggar lite och hokus pokus är det rent. Eller det ser rent ut i alla fall…

2. Gran-och tallkåda 

Gran- och tallkåda har man länge använt i norden. Det fungerar perfekt som lim och fungerars som t.ex läkemedel. Förtiden använde man kåda för att vårda bölder, brännskador och infekterade sår. På senare tid har man sett att kåda både tar dö på och hindrar tillväxten av bakterier. Men kådan gör också så att sår läks fortare. Man brukade lägga färsk kåda på sår som fungerade som ett bakteriedödande plåster eller så kokar man det i vatten och då har man en bakteriedödande vätska att rena sår med. Att tugga kåda hjälper mot förkylning. Ett riktigt naturläkemedel!

3. Aluminiumfolie 

Med en bit aluminiumfolie kan vara användbart vid matlagning. Kåsa, skål, gryta, lock och ett vindskydd för stormköket.

4. Grötgrytan 

Det har hänt mig flera gånger att jag råkat bränna gröten i grytan över lägerelden. Här kommer ett tips hur du gör rent efter den vidbrända gröten. Du kokar helt enkelt upp vatten i samma gryta som gröten var i. Den brända gröten kommer då att lossna. Ett av de enklaste men ett av de mest användbara trixen om du gilla gröt.

5.  Skogs-schampo 

Nu när våren äntligen har kommit kan man testa göra ett miljövänligt schampo. Ta en bunt färska björklöv och koka dem i lite vatten. Ta sedan ut bladen och schampot är klart. Jag vet att min gammelmormor bruka de göra detta. Så nästa gång du är ute i skogen och känner dig skitig – bara koka lite björk-schampo.

Skärmavbild 2015-04-21 kl. 19.18.15

0 Responses to "Fem tips!"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om oss

Hej! Vi som skriver på denna lilla blogg heter Mattias och Alexander. En lättviktsvandrare som även är en höjdare på klättring, och en som gillar allting från vandring och bushcraft till fiske och paddling. På denna blogg har vi tänkt samla olika äventyr och mycket annat. Vi är ofta ute i det fria och vill man på äventyr så är naturen helt klart rätt plats. Hoppas du finner vår blogg intressant!

Translate
In English
Auf Deutsch
Följ på Facebook Följ mig på Instagram
Ämnen
+Follow

Login