Login
+Follow
Login

Val av bränsle

By allt om friluftsliv on 2015.05.29 In Övrigt Utrustning

På vissa ställen här i världen är inte matlagning över öppen eld ett alternativ. Då blir det väldigt praktiskt att ha ett friluftskök nära till hands. Men vilket bränsle ska man då välja? Själv använder jag olika bränslen under olika äventyr och årstider. Men jag brukar mest använda gas och ibland bensin när vädret är riktigt tufft.

Sprit

Kanske ett av det vanligaste bränslena är just sprit, eller T-röd. Bränsle till spritkök finns att köpa på många olika platser i världen. Så om du ska ut på resa så är det lätt att få tag på bränsle. Spritbrännare är ofta tåliga, lätta och billiga. Så spritkök är ofta ett bra budgetval. Men kanske inte bästa valet för en gramjägare. Det behövs ungefär 50 gram bränsle (ungefär en halv dl bränsle) för att koka upp en liter vatten. Jämfört med gas som endast kräver 10-15 gram bränsle för samma utförande. Men mängden bränsle kan variera beroende på vilket väder det är. När man eldar med sprit blir det en del sot på grytorna. Men jag tycker inte att det gör något. Runt nollan så fungerar sprit, precis som gas, inte perfekt. Men vill man ha ett kök som går att använda världen runt till ett lågt pris så är nog sprit det bästa valet.

Skärmavbild 2015-05-29 kl. 16.52.54

 

Gas

Gas har blivit mer populärt på senare tid. Speciellt eftersom det inte blir något sot, det är lätt att använda och brännare och bränslet tillsammans inte väger så mycket. En gasbehållare på 250 gram brukar ha en brinntid på lite över en timme! Själv använder jag gas under sommar, vår och höst. Precis som med spriten är gasen inte den mest pålitliga när det gäller kyligare klimat. Det har hänt att man stått och gosat lite med gastuben under jackan för att värma upp den under kallare väder. Koktiden ligger på runt en tre minuter för en liter vatten. Vilket är väldigt bra jämfört med spriten som har en koktid på lite över 10 minuter. Gas är det perfekta valet om man ska ut på längre turer där vikten av packningen är viktig och om temperaturen ligger öven nollan.

Skärmavbild 2015-05-29 kl. 16.53.48

 

Bensin

Fungerar i alla väder, lätt att få tag på och ett av de mest pålitliga bränslena. Det negativa är att brännaren kräver mer underhåll, kostnaden är högre, och vikten är högre än vikten för gasköken. Anledningen till den högre vikten är att man måste bära med sig en bränslepump. Bränslepumpen är för att pumpa in bränslet till brännaren. Det gör man genom att pumpa in ett övertryck i behållaren med en pump. Men till skillnad från de andra köken så fungerar bensinkök året runt. Koktiden är ungefär densamma som för gasen. Jag brukar använda ett så kallat multifuelkök som stormkök. Då kan man använda olika bränslen med samma kök. Under de kallare årstiderna använder jag bensin annars är gas det lättaste att använda. Anledningen till att gas är smidigare är dels på grund av vikten och att bensin måste förvärmas innan man kan bränna det i förgasad form. Förvärmnngen tar lite mindre än en minut. Jag skulle säga att bensin är det perfekta valet om man vill ha ett bränsle som fungerar när som helst och var som helst.Skärmavbild 2015-05-29 kl. 16.54.39

1 Responses to "Val av bränsle"

    Comments (1)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om oss

Hej! Vi som skriver på denna lilla blogg heter Mattias och Alexander. En lättviktsvandrare som även är en höjdare på klättring, och en som gillar allting från vandring och bushcraft till fiske och paddling. På denna blogg har vi tänkt samla olika äventyr och mycket annat. Vi är ofta ute i det fria och vill man på äventyr så är naturen helt klart rätt plats. Hoppas du finner vår blogg intressant!

Translate
In English
Auf Deutsch
Följ på Facebook Följ mig på Instagram
Ämnen
+Follow

Login