Login
+Follow
Login

Fjällräven Greenland Wax

By allt om friluftsliv on 2015.06.15 In Övrigt Utrustning

Innan jag drar ut på äventyr brukar jag ha som rutin att vaxa mina G-1000 kläder med grönlandsvax. Vaxet gör så att tyget står emot väta och slitage. På de mer utsatta delarna på kläderna, som tillexempel armbågspartier och knäpartier, brukar jag ta några extra lager med vax. Grönlandsvaxet är gjort av paraffin och bivax, så det är ett miljövänligt alternativ för impregnering av kläder. Paraffin används i vissa hudvårdsprodukter och bivax framställs naturligt vid honungstillverkning. Så inga konstiga kemikalier med namn som är omöjliga att uttala. Grönlandsvaxet har tillverkats i Örnsköldsvik sedan 1960-talet. Det tillverkas ungefär 70 000 vaxklossar per år och alla har tillverkats i samma gryta i Örnsköldsvik sedan 1960. Men hur vaxar man sina G-1000 plagg egentligen? I detta inlägg kommer jag skriva om hur du vaxar dina G-1000 kläder på bästa sätt, och lite andra olika tips & trix som du kan tänka på.

Skärmavbild 2015-06-15 kl. 19.25.56

 

Så här gör du:

Att vaxa ett plagg är lätt som en plätt. Man kan till och med göra det ute i fält. Egentligen så finns det endast tvås steg i denna lilla process så det är inte speciellt komplicerat.

1. Börja med att dra vaxklossen med stora sjok över det plagg som ska vaxas. Se till så att du får ett jämt lager vax på de ställen där du applicerar vaxet.

2. Värm sedan upp G-1000-väven försiktigt så att vaxet smälter in i fibrerna. Man kan göra det med en hårtork, ett strykjärn, i ett torkskåp/torktummlare eller över lågan från stormköket. Men då får man se till att inte bränna tyget. Gör om samma process på de mer utsatta ställena. Som till exempel på baken. Det kan vara bra om man sitter ner på en blöt sten och inte vill bli blöt om baken. Mer vax är lika med mer vattenresistens.

Tips & Trix

 •Om du ska till varmare länder eller av någon anledning inte behöver vaxade plagg, så är det endast att tvätta dem i 40°C. Då försvinner vaxet från plaggen. Praktiskt då du behöver mer andningsförmåga än vattenresistens.

•Grönlandsvaxet gör G-1000 kläder mer stryktåliga, vattentåliga och smutståliga.

•Bättre att applicera flera tunna lager vax än ett tjockt lager.

•Vaxa utsatta delar med mera vax än andra delar av plagget.

•Om du ska vaxa en jacka så tänk på att inte vaxa ryggen om du ska bära en ryggsäck. Då försämras andningsförmågan på ett av de ställen som det är som viktigast.

•Vissa friluftsbutiker har så kallade vaxstationer. Där kan man få hjälp med att få kläder vaxade.

• Man kan ej vaxa stretch-partier eller MT-väv.

•Man kan vaxa kläder över ett stormkök. Börja med att applicera vax på plagget. Håll sedan plagget några decimeter från brännarens låga. Sedan kan man försiktigt föra plagget närmre lågan tills man ser att vaxet smälter.

•Man kan vaxa Vinylon F. Alltså det tyg som både Kajka och Kånken är sydda av. Jag har aldrig testat det men jag fick detta lilla tips av en vän.

Skärmavbild 2015-06-13 kl. 15.30.34

1 Responses to "Fjällräven Greenland Wax"

    Comments (1)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om oss

Hej! Vi som skriver på denna lilla blogg heter Mattias och Alexander. En lättviktsvandrare som även är en höjdare på klättring, och en som gillar allting från vandring och bushcraft till fiske och paddling. På denna blogg har vi tänkt samla olika äventyr och mycket annat. Vi är ofta ute i det fria och vill man på äventyr så är naturen helt klart rätt plats. Hoppas du finner vår blogg intressant!

Translate
In English
Auf Deutsch
Följ på Facebook Följ mig på Instagram
Ämnen
+Follow

Login