Login
+Follow
Login

Fem tips (3)

By allt om friluftsliv on 2015.07.21 In Övrigt

Skärmavbild 2015-07-21 kl. 14.19.53

1. Myrstack och mossa

Det är alltid bra att ha en kompass i fickan när man är ute. Men man kan ganska lätt och snabbt orientera sig med lite hjälp utav sin omgivning om man så skulle behöva. Här kommer två tips på hur du lätt kan orientera dig i skogen.

•De flesta myrstackarna byggs på den södra sidan av träden.

•Mossa växer helst på den skuggiga sidan av ett träd. Om man tittar på ett träd kan man se att det finns betydligt mer mossa på den skuggiga norra sidan.

Här kommer ett litet bonustips på hur du gör en kompass i skogen.

2. Skogens barometer 

Harsyra, skogens lilla C-vitaminkick. Det är även naturens egna barometer. När det är regn påväg så fälls bladen ihop som ett litet paraply. Det är också väldigt gott att använda harsyra som smaksättare i sallader och den går även att äta rå. Traditionellt sett har man använt harsyra som en medicinört mot både skörbjugg och urinvägsinfektioner.

3. Korgar och sömnmedel  

Att hitta ljung i vårt avlånga land är inte svårt. Den trivs på öppen, sur och torr mark. Av rötterna brukade man fläta korgar och man kunde även färga tyg med skotten. Men jag använder mest ljungen för att brygga te. Tet har en lugnande och lite sövande effekt.

4.   Vilse i skogen

Här är ett tips om du skulle ha oturen att gå vilse. Men detta fungerar lika bra om man bara behöver lösa en svår situation. Jag har bara ett ord, STOP. Tänk en stor stopskylt. Alla bokstäver står för olika saker:

S – Stanna. Ta det lugnt.

T – Tänk igenom din situation.

O – Orientera dig.

P – Planlägg och planera vad du ska göra härnäst.

5. Silvertejp och Falskärmslina 

•Ett litet fiffigt tips som jag fick utav en kompis var att tejpa med silvertejp runt vattenflaskan. Silvertejp är perfekt att laga saker med. Han berättade att han lagat allt från regnkläder till tält med det.

•Snöre och rep är väldigt praktiskt att ha med sig. Ett tipps är att byta ut skosnören mot lite kraftigare snöre. Till exempel fallskärmslina eller paracord som det också kallas. Det praktiska med det är att det finns ett hölje och sju innertrådar. Så om du har har en fallskärmslina på en meter så har du totalt åtta meter snöre om du tar istär det.

Skärmavbild 2015-07-21 kl. 14.32.37

0 Responses to "Fem tips (3)"
Related posts
Related post from other blogs

   Comments (0)

   Leave a comment

   E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
   *
   *

  Om oss

  Hej! Vi som skriver på denna lilla blogg heter Mattias och Alexander. En lättviktsvandrare som även är en höjdare på klättring, och en som gillar allting från vandring och bushcraft till fiske och paddling. På denna blogg har vi tänkt samla olika äventyr och mycket annat. Vi är ofta ute i det fria och vill man på äventyr så är naturen helt klart rätt plats. Hoppas du finner vår blogg intressant!

  Translate
  In English
  Auf Deutsch
  Följ på Facebook Följ mig på Instagram
  Ämnen
  +Follow

  Login