Login
+Follow
Login

Morakniven

By allt om friluftsliv on 2015.08.27 In Månadens recension Utrustning

Knivar har sett annorlunda ut genom tiderna. Från de första vässade stenknivarna till dagens knivar av alla möjliga olika stålsorter. Men en typ av kniv har inte förändrats sedan den senare delen av medeltiden. Nämligen den typ av kniv som vi idag kallar morakniv.

Skärmavbild 2015-08-27 kl. 19.31.47

 

Den vanliga morakniven med sit faluröda skaft och sylvassa egg är fortfarande en av de populäraste bruksknivarna som finns. Och det kan man förstå eftersom det är svårt att slå en vass kniv med greppvänligt skaft. När man tittar på knivarna kan man se att det finns en tanke bakom varje liten detalj. Allting är avskalat och ingenting onödigt finns med.  Men med samma design som den traditionella kniven görs nu även modernare moraknivar. De nya knivarna har samma beprövade och avskalade design som sina föregångare. Den enda stora skillnaden mellan nytt och gammalt är materialet. När det snöar horisontellt och blåser småspik är det lättare att grabba tag i ett friktionsskaft av gummi än ett skaft av trä. Med hjälp av gamla tekniker och nya material och olika materialval gör att en morakniv passar till det mesta, precis som en brukskniv ska va.

Skärmavbild 2015-08-27 kl. 19.32.40

 

Moraknivens detaljer 

Det finns inte en ståltyp som fungerar till allting. Olika typer av stål har olika egenskaper. Många moraknivar tillverkas av kolstål. Eftersom det är lätt att slipa och det fungerar till det mesta. Nackdelen är att det att kniven blir snabbt slö igen och rostar fort. Laminatstål är också ett stål som ofta finns i moraknivar. Det är tre lager stål som satts isamman. I kärnan finns ett extremt stark kolstål, och på sidan om kärnan finns det ett mjukare stål. Det gör att stålet bli segt, stryktålig och kniven är både lätt att vässa och får otroligt bra eggbeständighet. Allting uti minsta detalj fungerar och kommer alltid att fungera. Det är inte bara bladet som är hemligheten bakom morakniven. Skaftet är minst lika viktigt. Det spolformade skaftet gör så att kniven ligger bra i handens kupning. Den faluröda färgen är också en riktigt fin mora-detalj. Morakniven är en kniv vars design varit populär i århundraden och jag hoppas det förblir så en lång tid framöver eftersom morakniven är vassare än någonsin.

Skärmavbild 2015-08-27 kl. 19.38.43

 

Mora-favoriter

1. Mora 2000:  Perfekt till fiske och jakt eftersom bladet är av rosttrögt stål.

2. Bushcraft survival black: Här har du hela kittet! Diamantbryne, tändstål, friktionsskaft, och ett sylvasst 3,2 mm tjock knivblad i kolstål. Denna kniv klarar i stort sätt allt du utsätter den för.

3. Classic 2: Den vanligaste kniven som Mora tillverkar med ett blad av kolstål och falurött skaft. En kniv som fungerar till det mesta. En riktig klassiker!

4. Skedkniv: Perfekt för slöjdaren!

5. Slöjdkniv: Vass kniv som lämpar sig perfekt för träslöjd. Lätt att slipa och den håller skärpan länge.

 

0 Responses to "Morakniven"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om oss

Hej! Vi som skriver på denna lilla blogg heter Mattias och Alexander. En lättviktsvandrare som även är en höjdare på klättring, och en som gillar allting från vandring och bushcraft till fiske och paddling. På denna blogg har vi tänkt samla olika äventyr och mycket annat. Vi är ofta ute i det fria och vill man på äventyr så är naturen helt klart rätt plats. Hoppas du finner vår blogg intressant!

Translate
In English
Auf Deutsch
Följ på Facebook Följ mig på Instagram
Ämnen
+Follow

Login