Login
+Follow
Login

Primus Omnilite Ti

By allt om friluftsliv on 2015.09.05 In Månadens recension Utrustning

Primus har tillverkat stormkök i över ett hundra år. De två kollegorna F.W. Lindqvist och J.V. Svenson började redan år 1892 tillverka ett sotfritt fotogenkök som dom kallade för Primus. Många äventyrare har sedan starten använt sig av primuskök och år 2011 lanserades Omnilite Ti. Primus mest avancerade kök hittills.Skärmavbild 2015-09-05 kl. 00.54.20

Ett litet, lätt kök och ett kök som fungerar med de flesta bränslen. Omni betyder faktiskt alla och detta kök fungerar i stort sätt med alla bränslen. Bland annat gas, bensin, diesel och fotogen. Ja, till och med flygbränsle om man skulle behöva använda det. Detta gör också så att du kan använda köket året runt eftersom vissa bränslen, så som gas till exempel, inte lämpar sig för kalla klimat. Köket är också en perfekt reseakamrat att ta med sig utomlands, då det inte kommer bli några svårigheter att få tag på bränsle att använda. Vill du veta mer om olika bränslen klicka här.

Skärmavbild 2015-09-02 kl. 09.57.30

Fungerar lika bra på fjället som djupt inne i skogarna.

Fungerar i alla väder. Även om du har tjocka handskar på dig är det väldigt lätt tända köket och reglera lågan. Det finns många fördelar med multifuelkök. Bland annat kan man använda dem året runt och man kan byta delar om de skulle gå sönder. Men allting har också en baksida. De väger ofta mer än ett litet toppmonterat gaskök till exempel. Men dom fungerar inte under de kallare månaderna, så jag tycker att det kan vara värt att bära några extra gram ibland. En annan sak är att de ofta låter ganska mycket. Därför har Primus tagit fram något som heter ”Silencer” som man köper separat. Jag har dock inte testat den så jag vet inte hur mycket den dämpar ljudet, men det hade varit kul att testa den någon gång.

Skärmavbild 2015-09-05 kl. 00.30.03

Ett väldigt litet kök som man till och med kan stoppa i jackfickan. 

Detta köket är inte bara ett litet kraftpaket, det är ett väldigt lätt också. Det beror bland annat på att vindskyddet och kärlstöden är tillverkat av titan. Ett mycket lätt och starkt material. Köket väger allt som allt 230 gram. Vill man minimera packvolymen kan man alltid förvara brännaren i en kastrull. Köket passar perfekt i en Eta Pot på 1,8 liter. Tillsammans med köket brukar jag även förvara diskmedel, disksvamp, tändstickor och en spork. Med ett kök för fyra säsonger och som brinner med en effekt på 2600 W tar det bara lite mer än tre minuter att koka upp en liter vatten. På sommaren när jag använder mig av gas brukar jag räkna med att det går åt ungefär 230 gram gas för varje 1,5 timme. På så sätt kan man räkna ut hur mycket gas man behöver för olika turer.

Skärmavbild 2015-09-05 kl. 00.37.11

Här är de olika tillbehören och extradelarna som kom med köket. 

1. Jetmunstycken för olika bränslen

2. Silicone Grease för lädret i bränslepumpen

3. Vikbart vindskydd

4. Multiverktyg med rensnål för jetmunstycken

5. Packpåse för köket. Bränsleflaskan får även plats.

6. Bränsleflaska (0,35 liter) med isoleringsfodral och kork

7. Bränslepump i metall

8. Stormköket

0 Responses to "Primus Omnilite Ti"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om oss

Hej! Vi som skriver på denna lilla blogg heter Mattias och Alexander. En lättviktsvandrare som även är en höjdare på klättring, och en som gillar allting från vandring och bushcraft till fiske och paddling. På denna blogg har vi tänkt samla olika äventyr och mycket annat. Vi är ofta ute i det fria och vill man på äventyr så är naturen helt klart rätt plats. Hoppas du finner vår blogg intressant!

Translate
In English
Auf Deutsch
Följ på Facebook Följ mig på Instagram
Ämnen
+Follow

Login