Login
+Follow
Login

Vandring på Mallorca: Vandring 1

By mattias on 2015.10.31 In Utlandsturer

 

DSC_2688-1
Sollers gator
DSC_2701 (1)
I Soller så blommar bougainvillan överallt

Under höstlovet åkte jag och min familj till Mallorca för att klättra och för att vandra. Vi hyrde en lägenhet i Soller och därifrån gjorde vi långa dagsturer. Soller ligger perfekt placerat inne i bergen men ändå bara tre km från havet, ett idealiskt läge för vandrare! På hösten så är vädret idylliskt för olika sorters eskapader. Temperaturen varierar mellan 16°C och 20°C och ibland så kan man få dagar med plötslig värme på upp emot 25-30°C. Vattnet i havet är fortfarande varmt från den heta sommaren, då det är temperaturer över 30°C. Sommaren är alltså inte den bästa tiden för vandring utan den skulle snarare falla de som gillar att ligga och steka på stranden i smaken. Så vitt jag vet så kan vädret under vinter vara lite åt det ruggiga hållet, men för riktiga äventyrare så är ju detta inget hinder! För vandring så bör man välja antingen hösten eller tidig vår, då det inte är varmt och innan alla turisterna kommer. På våren så kan det dock vara lite kallt i havet…

Det finns många olika alternativ till Soller, så som Valldemosa eller Deia. Men Soller ligger behändigt nära mycket höga berg, många runt 1000 möh. Det är mycket lätt att göra toppbestigningar som ger fantastisk utsikt över staden, olivträdgårdar och Medelhavet. Stigarna är fantastiskt fint underhållna, likt många svenska leder. Detta är en följd av Mallorcas storsatsning på just vandringsturism. Absolut finast är GR-221 som går från Sant Elm, i sydvästra Mallorca, igenom Soller och sedan bort mot Port de Pollença, i nordöst, hela tiden inne i bergen. När vi planerade resan så övervägde vi att vandra hela denna led istället, men vi bestämde oss för att bo i Soller hela veckan och göra dagsutflykter därifrån, eftersom att vi även gillar att klättra och det är jobbigt att bära runt på utrustning hela tiden.

Bergen vakar hela tiden över byn
Bergen vakar hela tiden över byn och vandringsleden GR-221

Vandringsdag 1:

Toppbestigning på Cornador Gran samt ett besök i ”Mallorcas vackraste by” Fornalutx

Cornador Gran är en av de närmaste topparna från Soller. På sina 959 möh reser den sig ståtligt över staden som en vakande ande. Vi började vandringen genom att lämna staden i öst. Vi passerade stora villor med magnifika trädgårdar och fantastiska bougainvillabuskar.

Vägen övergick sedan till små stigar och efter en svag stigning på kanske 50 m kommer vi in i grannbyn, Biniaraix. Vi stannade tyvärr så inte länge. När vi lämnar denna mysiga by så blir vandringen mer ansträngande och man tar sig fram igenom stora olivodlingar på antika stenterrasser. Leden följer gamla stenstigar som för länge sedan användes av människor för att färdas igenom bergen eller upp i gröna dalar där deras får kanske betade. Detta är inget som liknar de svenska skogsstigarna eller träspänger, det är en helt ny upplevelse. Stenarna är lagda för hand och inget murbruk är använt, man förvånas över hur lång tid den totala konstruktionen av terasserna måste ha tagit. Dock så är ju stigen renoverad otaliga gånger så den är säker och stabil för vandrare.

Vägen går på urgamla stentrappor som alla har sin egen historia att berätta

Vägen går på urgamla stentrappor som alla har sin egen historia att berätta

Stigen leder oss sedan in igenom en djup ravin med fantastiska stalaktiter längs väggarna. Bergen höjer sig runt oss men de tycks bli mindre hela tiden, ett tecken på att vi klättrar uppåt. Terrasserna är handbyggda för mycket länge sedan och husen som vi ibland stöter på är mycket små och gamla, det känns som om man flyttas tillbaka i tiden.

Leden går igenom en häpnadsväckande ravin

På vissa ställen så sluttar det brant! Inget för höjdrädda

På vissa ställen så sluttar det brant! Inget för höjdrädda

 

 

 

Efter kanske en timmes brant stigning så kommer man in i en otroligt grön dal uppe i bergen (700 möh). Man hör harmoniska klangar från getternas och fårens bjällror och gröna träd bildar små lundar lite här och var. Det liknar verkligen en sagoplats från någon barnbok. Men dit gick vi inte ty våran väg svängde av GR-221 och vi gjorde oss klara för den sista stigningen upp för berget. Denna väg tog kanske en halvtimme och var ganska enformig då vi bara gick på torra serpentinvägar.

Väl uppe på toppen så fick man en utsikt som nog skulle göra vilken människa som helst euforisk. Det är obeskrivligt, jag kommer bara försöka att få bilderna att göra jobbet.

Fantastisk utsikt från toppen! Man kan stå och stirra i timmar!
Fantastisk utsikt från toppen! Man kan stå och stirra i timmar! Soller ser man nere till vänster.

DSC_2782 (1)

På toppen så käkade vi lite nötter och choklad, några av vandrares bästa vänner. Sedan gick vi ner samma väg som vi kom. Det var enligt mig jobbigare att gå ner då knäna gång på gång sade ifrån av ansträngning och man hela tiden fick koncentrera sig på att gå ”säkert”.

Väl nere i Biniaraix så svängde vi av mot Fornalutx, byn som har fått titeln ”Mallorcas vackraste by”. Vandringen gick upp för en lång bilväg (dock med mycket få bilar) och man kunde nästan hela tiden se byn på avstånd. Från vägen så såg den inte så mycket ut för världen, men väl inne i byn så förstod man vad den hade fått namnet av.

Hela byn stod i blom, man vägarna var underbara!
Hela byn stod i blom, vägarna var underbara!

Hela byn såg ut att stå i blom och på det lilla torget i kärnan så reste sig sekelgamla hus. Det såg nästan ut som om tiden hade stått still i den lilla byn. Endast en liten souvenirshop tydde på att vi fortfarande levde i 2000-talet. En stor kopp kaffe senare så började det skymma och eftersom att vi visste att det blir mörkt snabbt här så gav vi oss av hemåt. Vägen ner från Fornalutx går ner för en sluttning och hela tiden så tittar man ut över Sollers hus och gator. Även detta såg magiskt ut i skymningen.

 

Ungefärlig vandringsväg
Ungefärlig vandringsväg

Soller är verkligen ett vandringsparadis.

0 Responses to "Vandring på Mallorca: Vandring 1"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om oss

Hej! Vi som skriver på denna lilla blogg heter Mattias och Alexander. En lättviktsvandrare som även är en höjdare på klättring, och en som gillar allting från vandring och bushcraft till fiske och paddling. På denna blogg har vi tänkt samla olika äventyr och mycket annat. Vi är ofta ute i det fria och vill man på äventyr så är naturen helt klart rätt plats. Hoppas du finner vår blogg intressant!

Translate
In English
Auf Deutsch
Följ på Facebook Följ mig på Instagram
Ämnen
+Follow

Login