Login
+Follow
Login

Julklappar för Friluftsare

By allt om friluftsliv on 2015.12.11 In Utrustning

Julen närmar sig med stormsteg. Därför tänkte vi här på Allt om Friluftsliv ge några tips på julklappar för alla friluftsnördar där ute. Det är prylar som vi själva testat och kommit fram till är något som man gärna vill ha under granen. Stora eller små klappar, dyra och billiga, här är klapparna som passar friluftsfanatiker!

För den extrema Kaffeälskaren

•Vi alla känner den där personen som är kaffesugen nästan jämt. Och jag måste säga det att jag är väl lite av en missbrukare jag me. Men det kan vara svårt att säga nej till en rykande het kopp uti vildmarken med vacker utsikt. Det finns helt enkelt inget som är bättre! Extra härligt blir det om man har en riktigt stilig kaffepanna. Finns i alla olika prisklasser och det är något som varje kaffeälskare bara måste ha. Själv har jag några pannor från Trangia och Hällmark. Gå även ut och ta en titt på internet eller på någon loppis så kan man hitta riktigt trevliga kaffepannor.

•Ett riktigt hantverk så som en kåsa i trä kan verkligen förgylla turen. Trä är ett väldigt trevligt material som också åldras vackert med tiden. Även kåsor kan man hitta i en mängd olika prisklasser. Från en hundring till en tusenlapp.

12366839_511474689033758_853532955_n

Lätta prylar för gramjägaren

•Ingen kan säga nej till en riktigt lätt ryggsäck! Vi har alla den där kompisen som inte kan prioritera vad han ska ha med sig och som har med sig monopol och som bär runt på allt i en ryggsäck som väger mer än han själv. Ge honom en lättviktspryl och han kommer att bli euforisk. Han kommer att kunna gå flera mil utan att ens märka att axlarna värker! En annan fin sak med många av dessa ryggsäckar är att de inte brukar vara särskilt dyra, 200-300 räcker för att du ska få en bra. Sedan så kan man ju alltid uppgradera till ryggsäckar med livslång hållbarhet genom att lägga till några hundralappar.
Själv så rekommenderar jag Gordon. Det är min egna lilla favorit som jag hela tiden har på min rygg, jag fick den själv i julklapp av min pappa några år sedan.

•Ingen kommer att kunna gissa att det ligger en tarp i paketet när det väger 400 gram! Jag rekommenderar här Trailstar. Detta lilla vindskydd är perfekt för lägre turer då du inte vill kånka på tunga tält. Under dåligt väder så kan det vara bra att kunna sätta upp ett tarp-tält på under 5 min. En av fördelarna med denna julklapp är att det även är lätt att justera höjd på duken samt att göra om den till ett vindskydd till när man ska äta. Jag och min pappa sover alltid under denna ”presenning” som många klassiska vandrare brukar kalla den. Det känns som att man sover under bar himmel och det är tort och vindstilla därinne trots att det kanske stormar utanför. Jag älskar den, och det kommer vilken annan vandrare också.

 

Skärmavbild 2015-12-09 kl. 20.07.13

För den matglade friluftskocken

•En härlig stekhäll eller muurikka är alltid lika trevligt att ta med under turer. Perfekt när man endast ska förflytta sig kortare avstånd men vill steka på lite rejälare. Har använt allt från riktigt dyra hällar till biltema-exemplar. Och det är faktiskt ingen större skillnad på de två. Nere på scoutkåren kör de mest med de billigare alternativen, och det har fungerat hur bra som helst. Sedan så finns det ju även mindre och lättare varianter, så som tex jägarpannor som passa perfekt under turer där man förflyttar sig mer.

•Ett riktigt bra kök är A och O när magen kurrar. Och nuförtiden så finns det ett helt hav av friluftskök ute på marknaden. Allt ifrån kök som man eldar med ved i, till sprit, gas och bensinkök. Trangia gör kök som är extremt bra för en ganska så billig peng. Det är väl också det kök som kommer upp i huvudet på mig så fort någon nämner ordet ”stormkök”. Fördelen med ett trangiakök är att man får som ett litet kit med allt som man behöver. Grytor, vindskydd, brännare och lock. Man har även möjlighet att välja vilken brännare man vill ha. Sprit, gas och en multifuelbrännare. Den förstnämda brännaren är den billigaste och den sistnämnda är den dyraste. Se även Primus Omnilite Ti, som också är ett toppenkök för den mer extrema friluftskocken.

12358344_511474802367080_2093499492_n

 

Hårda klappar för den skogstokige

•Den vanliga morakniven med sit faluröda skaft och sylvassa egg är fortfarande en av de populäraste bruksknivarna som finns. Och det kan man förstå eftersom det är svårt att slå en vass kniv med greppvänligt skaft. En riktig toppen-kniv som endas kostar runt en hundring! Morakniven är en kniv vars design varit populär i århundraden och jag hoppas det förblir så en lång tid framöver, eftersom morakniven är vassare än någonsin.

•Övning ger färdighet. Men när man väl kan det så sitter det. Att ge bort ett tändstål i julklapp lovar jag kommer bli en riktig hit. När man väl bemästrat konsten så är det ett fantastiskt redskap. Funkar året om, även om det är blött.

 

12386539_511475189033708_415302374_n

Mjuka klappar för den modeinriktade friluftsaren

•Nu när kylan sakta men säker kommer och snön lägger sig vit, så finns det ingenting som är härligare än att sätta på sig varma och sköna yllestrumpor. Ull är ett riktigt toppenmaterial som håller dig både varm och torr. Ull andas och är därför väldigt skönt att ha på sig. Och skulle man råka bli blöt om fötterna så värmer ullen ändå. Men det är inte stop där. I ull finns ämnet keratin som bryter ner illaluktande bakterier. Så ull i största allmänhet är ett riktigt supermaterial! Själv använder jag ullprylar från Woolpower, som är ett företag från Östersund i Jämtland, och företaget Smartwool.

•Ett av mina bästa köp genom tiderna måste ha varit mina Vidda Pro från Fjällräven. Riktigt slitstarka, sköna, och praktiska byxor. Skulle inte förvåna mig om de var skottsäkra också. Finns även i en hel uppsjö av färger. Byxorna är sydda i G-1000. Det är Fjällrävens eget material som består utav 65% polyester och 35%bomull. En liten trevlig detalj är att man kan anpassa byxorna för olika aktiviteter. Med Fjällrävens Greenland Wax som är gjort av paraffin och bivax kan man vaxa in byxorna när man ska till lite blötare förhållanden.

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 20.27.29

God Jul på er!

//Alexander & Mattias

Följ oss på Instagram: alltomfriluftsliv

Gilla oss på Facebook: Allt om friluftsliv 

 

0 Responses to "Julklappar för Friluftsare"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om oss

Hej! Vi som skriver på denna lilla blogg heter Mattias och Alexander. En lättviktsvandrare som även är en höjdare på klättring, och en som gillar allting från vandring och bushcraft till fiske och paddling. På denna blogg har vi tänkt samla olika äventyr och mycket annat. Vi är ofta ute i det fria och vill man på äventyr så är naturen helt klart rätt plats. Hoppas du finner vår blogg intressant!

Translate
In English
Auf Deutsch
Följ på Facebook Följ mig på Instagram
Ämnen
+Follow

Login