Login
+Follow
Login

5 andra växter som du kan äta

By mattias on 2016.10.03 In Övrigt

Jag som är lättviktare har ett stort intresse av vilka växter, bär, frukter, nötter och svampar som man kan äta. För då så behöver man ju inte bära med sig mat själv. I förra delen, skriven av Alex, så hade vi många olika trädsorter. Kalorimängden hos dessa var dock väldigt låg och de flesta var bäst för att göra te på. Därför bestämde jag mig för att ta fram 5 andra växter med lite högre energinivåer. Jag har inte inkluderat några frukter, bär eller nöttter vilket ju annars hade varit en bättre energikälla. Dessa radar jag upp i ett senare inlägg.

Hundkäxväxter-hundkax

Här är senariot: Du har blint följt google maps under en vecka och nu laddar din mobil ut. Du är mycket hungrig och måste hitta en stabil näringskälla. Om du lyckas hitta hundkäx så är du räddad för dagen! Hundkäx är mycket energirika växter och man kan äta både bladen och rötterna. Jag som ju gillar att testa saker har ju förstås smakat, och det är INTE att rekommendera! Både rot och blad är så beska att hela munnen snörps ihop. Det är dessutom lätt att blanda ihop hundkäx med andra, giftiga, växter. Så som vildpersilja och odört. Hundkäxet är även nästan omöjligt att skilja från en ung björnloka. Så undvik konsumtion av hundkäx om du inte finner dig i senariot ovan.

 

Kirskålväxter-kirskal

Gillar du kål och spenat men du orkar inte bära med dig detta på vandringen? Då är kirskål något för dig! Om vi pausar vid ett kalhygge så bukar jag ta lite tid till att plocka kirskål och annat gott. Kirskålen smakar som söt grönkål och kan användas på samma sätt som nässlor. Det vill säga i soppa, sås eller stuvning. Men kirskålen är även god att äta som den är. På så sätt så kan inte mina kompisar komma undan sallad med argumentet: ”Vi glömde den hemma!”

Maskros

växter-maskros

Jag förstår inte varför alla tycker så illa om maskrosor. Många räknar dem som ogräs. Det är nog för att många inte har insett möjligheterna med denna växt! Bladen smakar lite som roccula och kan användas i sallader. Blomknopparna är söta och rika på energi och kan därför ätas som de är eller kanderas. Jepp! Kanderas!
Och rötterna innehåller mycket socker, även om de smakar hemskt beskt. Jag skulle rekommendera att man steker dem eller grillar dem över öppen eld. Man brukar du bli av med de beska smakerna och sedan lämnas med endast de söta. Smaskens!

Löktravväxter-löktrav

Slut på salladslöken? Eller behöver du något spritsigt för att kunna förgylla din tråkiga matlagning? Löktraven är ett utmärkt tillskott till salladen då dennas gröna, hjärtformade blad smakar som gul- eller vitlök. Dess små vita blommor fungerar bra som garnityr på vilken maträtt som helst. Roten kan även ersätta rädisan!
Ni kan tänka er min förvåning när jag blev tillsagd att rensa ”ogräset” i syrenbuskarna och sedan finner mig i ett hav av en meter höga, lökdoftande, växter.

GökärtVäxter-gökärt

Gökärten är en typisk ört som jag ofta har gått förbi och tänkt: ”Vilken stor planta! Är det en buske eller en blomma?” Och som jag frågar alla intressanta växter: ”Kan man äta den?” Jag menar, man brukar kunna suga ut lite nektar ur de flesta blommor. Men kan man göra mer? Jag läste nyss att gökärtens rotknuta är mycket rik på socker och protein. Så om du finner dig själv i en krissituation (har slut på choklad) så gräv upp en rotknuta och knapra på den i tystnad.

 

Ses i skogen!

/Mattias

 

 

 

Pixturecredit: Pixalbay, commons.wikimedia
Källor: Skogskafferiet, den virituella floran, wikipedia
0 Responses to "5 andra växter som du kan äta"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om oss

Hej! Vi som skriver på denna lilla blogg heter Mattias och Alexander. En lättviktsvandrare som även är en höjdare på klättring, och en som gillar allting från vandring och bushcraft till fiske och paddling. På denna blogg har vi tänkt samla olika äventyr och mycket annat. Vi är ofta ute i det fria och vill man på äventyr så är naturen helt klart rätt plats. Hoppas du finner vår blogg intressant!

Translate
In English
Auf Deutsch
Följ på Facebook Följ mig på Instagram
Ämnen
+Follow

Login