Login
+Follow
Login

Merinoull-värme i vått och tårt!

By mattias on 2016.11.14 In Månadens recension

Ull som ull va? Det skulle den okunnige säga. Men vi vandrare vet bättre! Merinoull kommer ull från merinofåren. (No shit). Som från början kom ifrån Spanien men nu så föds de upp för ullproduktion främst i Australien. Merinoullen är finfibrigare än den vanliga ullen och är därför mjukare. Den är även mera elastisk och kliar mindre.

Merinofåret Dolly

När du ska vara ute under flera dagar så är ofta ett problem Merinoull är även självrenande då det innehåller keratin. Den har även mekanisk självrenande effekt vilket innebär att två olika celler i ullfibern absorberar olika mycket fukt och sväller därmed olika mycket. Detta skapar friktion mellan de två vilket i sin tur renar.

Merinoull är verkligen en räddare i nöden. När man är ute och vandrar med söta tjejer (eller killar) så är det alltid viktigt att lukta gott. Merinoullens fina fiber absorberar upp till 30 % av dess vikt med vatten, och där med lukten. Lite tallbarr i munnen och sedan så luktar man som en blomma, kanske en tallblomma. Om de nu har blommor. Hm.

Merino
Hur som helst så känns inte heller materialet fuktigt förrän denna 30 % gräns har nåtts. Det värmer även mycket bättre än vanlig ull när det blivit fuktigt.

Jag minns när jag var 6 år gammal och öppnade julklappar. När farmor gav mig en julklapp så kunde jag inte mer än grimasera. För året innan så hade jag fått en mössa i ylle, och året innan dess hade jag fått vantar i ylle. Och när man nu öppnade paketet så hittade en halsduk. I ylle! ”Det är ju så varmt och skönt” sade farmor. Jo, men det sticks! För en sexåring så spelade det ingen roll om det var det varmaste plagget i världen, om det stacks så var det förfärligt. Det var då som min pappa upptäckte merinoull. Merinoull är ju som sagt mycket finfibrigare än ylle och detta gör så att de små bukterna i tyget inte uppfattas som om de sticks.

 

Ses på kalfjället!

// Mattias

 

Photocredit: "Cafe 7950" på flickir och "Chris Gin" från Wikipedia_commons
Källreferens: Wikipedia och Woolpower.se
3 Responses to "Merinoull-värme i vått och tårt!"

  Comments (3)

 1. cykelochuteliv wrote:

  När det gäller Australien så finns det många vedervärdiga exempel på hur de plågar fåren så se till att ni vet var ullen kommer ifrån.

  • mattias wrote:

   Jag var inte medveten om detta problemet innan. Nu ska jag verkligen kontrollera leverantörerna innan jag köper merinoulls plagg nästa gång!

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om oss

Hej! Vi som skriver på denna lilla blogg heter Mattias och Alexander. En lättviktsvandrare som även är en höjdare på klättring, och en som gillar allting från vandring och bushcraft till fiske och paddling. På denna blogg har vi tänkt samla olika äventyr och mycket annat. Vi är ofta ute i det fria och vill man på äventyr så är naturen helt klart rätt plats. Hoppas du finner vår blogg intressant!

Translate
In English
Auf Deutsch
Följ på Facebook Följ mig på Instagram
Ämnen
+Follow

Login