Login
+Follow
Login

Högakustenleden del 1 – En råkall start på äventyret!

By mattias on 2017.02.11 In Äventyr

Klockan är 04.30 när jag, Alex och Kasper står på perrongen i Kramfors. Det är många minusgrader och stationsbyggnaden har inte öppnat än. Vi har 3 h och 30 minuters väntan i mörker och på iskall asfalt framför oss innan bussen som ska ta oss mot Högakustenbron avgår. Huttrandes lägger vi ut liggunderlagen och sovsäckarna i hopp om att få någon timmes sömn.

Högakustenbron är enorm! Högt över oss reser den sig när vi tar våra första djärva steg in i det okända. Eller,nja. Inne i det okända var vi inte riktigt. Det tog några timmars vandring innan vi lämnade den asfalterade vägen och steg in i den djupa ångermanländska skogen.

Upp och ner går det, ut på stränder och in i skogar. Till sist tar vi oss upp på ett krön efter att ha följt en ås mellan två vikar. Utsikten är magnifik. Lunchpaus! Jag tar fram min hemmatorkade mat. Den svartabönsoppan med räkor är verkligen ingen hitt! Blaskig och utan någon smak alls.
-Den får från och med nu namnet ”Gulagsoppan”! Säger Alex. ”För jag hade nog gillat maten i gulaglägren mer än denna lunchen!”
Jag ber en tyst bön för att de andra måltiderna ska falla mina vänner mer i smaken.

Solen går ner och pannlamporna kommer upp. I mörkret hittar vi till sist en grupp fäbodar vid en vik där vi stannar för natten. Fäbodarna isolerar inte så bra men klockan är aldrig mycket för att göra en brasa i den lilla kaminen. Ärtsoppan står snart på bordet och vi hugger in. Under middagen hör jag inga klagomål, hoppas att det beror på att denna mat faktiskt är ätbar. Sen är det inte långt innan vi ligger nerkrupna i sovsäckarna. Jag somnar direkt.

Efter en stor portion gröt börjar morgonen med en lång klättring upp för en ås och sedan vidare upp på ett litet berg. Svettiga kommer vi fram till ett krön där vi tar en välförtjänt chokladpaus. Det är dessa tillfällena som utmärker Högakustenleden. Du kan komma upp till dessa fantastiska små rastplatser och blicka ut över havet från ovan. Det är verkligen en unik plats i Sverige.

2 Responses to "Högakustenleden del 1 – En råkall start på äventyret!"

  Comments (2)

 1. cykelochuteliv wrote:

  Det är så himla trevligt där vid Höga Kusten. Dit vill jag ofta!

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om oss

Hej! Vi som skriver på denna lilla blogg heter Mattias och Alexander. En lättviktsvandrare som även är en höjdare på klättring, och en som gillar allting från vandring och bushcraft till fiske och paddling. På denna blogg har vi tänkt samla olika äventyr och mycket annat. Vi är ofta ute i det fria och vill man på äventyr så är naturen helt klart rätt plats. Hoppas du finner vår blogg intressant!

Translate
In English
Auf Deutsch
Följ på Facebook Följ mig på Instagram
Ämnen
+Follow

Login