Login
+Follow
Login

Högakustenleden del 4 – Ännu mera friluftsliv

By mattias on 2017.04.23 In Äventyr

Vi vaknar till snö. Högakustenleden har satt oss på ytterligare ett test. Marken har täckts av ett tunt lager och trädens kronor är prydda med vita kristaller. Ingen av oss vill lämna sin sovsäck så vi lagar mat i tältet. Vi tvingas sedan upp och ut i den kalla och krävande omvärlden. Tältet rivs direkt då vi snabbt blir kalla och vandring är vårt ända sätt att få upp temperaturen. Detta är friluftsliv!

Vi lämnar snart Skuleskogen bakom oss och fortsätter längs landsvägar mot Köpmansholmen. Vi möter många hundägare som är ute och promenerar i snön. Hundarna verkar bra mycket mera entusiastiska över kylan än vad vi är.

5 km senare kommer vi in i Köpmansholmen. Här tar vi en kort paus innan vi lägger den halvsovande staden bakom oss. En mindre grusväg leder oss nu längs kusten och förbi oräkneliga sommarstugor. I den kalla blåsten är vi alla skeptiska mot hur det någonsin skulle kunna vara varmt här.

Vi pressar på framåt och finner oss snart i ett nytt naturreservat. Granskogen är djup och det enda som hörs är den dova dunsen från när kängorna kommer i kontakt med mossan som täcker marken. Plötsligt hör vi en hackspett uppe i trädkronorna. Jag lyfter min kamera för att kanske få en bild på den men vi ser den snabbt flyga iväg. Några minuter senare hör vi ljudet igen och när vi spejar upp bland träden ser vi samma hackspett flyga iväg. Vi vandrar i en dryg timme innan vi tar lunchpaus. Hela denna tiden har hackspetten följt efter oss och för varje gång den återkom vågade den sig lite närmare.

Vi lagar ärtsoppa uppe på ett litet berg med fantastisk panoramautsikt. Vi fylls med glädje då vi nu kan blicka in i en vik där vi ser röken från Ö-viks industrier. Vi är nästan framme.

Vi lämnar naturreservatet vid 15-tiden och kommer in i en stugby. Härifrån går det en direktväg till Ö-vik, men den är 25 km lång och vi har redan vandrat drygt två mil idag. Vi bestämmer oss för att vi ska leta efter en lägerplats i närheten av Svedje, 12 km längre fram.

Landsvägen är otroligt tråkig och vi har nu vandrat fram mellan nya och gamla hus i allt för lång tid. Vi börjar långsamt närma oss  Svedje. Mörkret har nu lagt sig och några få lampor lyser upp marken framför oss. 30 min senare är vi inne i Svedje, men det finns inga tältplatser någon stans. Vi blir mer och mer övertygade om att vi nu skulle bli tvungna att gå ytterligare 3 km för att komma till den stuga som var utmarkerad på kartan. 3 km och 200 höjdmeter senare hittar vi stugan inne i skogen. Vi kan knappt urskilja den från de mörka träden. Nu väntar en välförtjänt kvällsmat och en varm sovsäck.

Vi vaknar till kallare väder och djupare snö. Drivna av vetskapen om att vi bara har 8 km kvar att vandra tar vi oss snabbt ner för berget och in i Örnsköldsvik. Senare under dagen checkade vi in på ett hotel, jag har nog aldrig varit gladare över att se en säng.

Ses i skogen!

//Mattias

0 Responses to "Högakustenleden del 4 – Ännu mera friluftsliv"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om oss

Hej! Vi som skriver på denna lilla blogg heter Mattias och Alexander. En lättviktsvandrare som även är en höjdare på klättring, och en som gillar allting från vandring och bushcraft till fiske och paddling. På denna blogg har vi tänkt samla olika äventyr och mycket annat. Vi är ofta ute i det fria och vill man på äventyr så är naturen helt klart rätt plats. Hoppas du finner vår blogg intressant!

Translate
In English
Auf Deutsch
Följ på Facebook Följ mig på Instagram
Ämnen
+Follow

Login