Login
+Follow
Login

Påskvandring på Bjärehalvön – Hårda vindar och stark sol

By mattias on 2017.06.22 In Äventyr

Hej igen!

Vi håller hårt på traditionerna här på Allt om friluftsliv. En av dessa är våran årliga påskvandring som tagit oss över åsar och genom dalar. I år gjorde vi en minivandring på två nätter runt Bjärehalvön. Vi började i Ängelholm där Skåneleden snabbt ledde oss ut mot kusten. Tallskog och sommarvillor kantade grusvägarna de första kilometerna. Solen sken och det blåste in friska vindar från havet. Vi kom senare ut från Ängelholm och dess förorter. Skåneleden följde nu kusten över blockstrand och genom blommande rosenbuskar. Det doftade av ljung och blåstång.

 

Framemot sex-tiden kom vi in i en sovande sommarby med en hamnkiosk där vi kunde köpa glass. Även om klockan började bli mycket stod solen fortfarande högt nog på himmelen för att erbjuda varma sittplatser invid husväggarna till de röda hamnbodarna. Vi hade nu gått halva sträckan mellan Ängelholm och vindskyddet vid Gryteskär. Fyllda av energi satte vi på oss ryggsäckarna och gav oss iväg.

När vi närmade oss lägerplatsen började det skymma. Våtmarker täckte nu kusten med enstaka inslag av talldungar. Scharlakanssolen skapade rosa moln över havet och när vi kom in under Gryteskärs trädkronor hördes inslag av lövsångares ljuva sång över måsarnas skrin. Vi hade hållit ett högt tempo under dagen så vi kände verkligen för ett bad. Vare sig faktumet att ingen av oss hade med sig handduk eller de tyska turisternas förskräckta blickar stoppade oss från att necka i det iskalla vattnet. En varm måltid senare låg vi i våra sovsäckar och slumrade in till vågornas svaga brus.

Runt åtta på morgonen blåste det upp emot 15 meter per sekund och det fick ett mindre sommarregn att verka som en storm. Vi valde nu att sova ut vädret och när vi åter vaknade två timmar senare hade regnet upphört och de mörka molnen hade blåst bort. Vi valde att hoppa frukosten och att istället ta en tidig lunch. Genom naturreservat med betande får kämpade vi oss nu fram mot den hårda vinden. Efter någon timme hittade vi lä bakom en gärdsgård, här kunde vi koka den pastan som vi hade över från dagen innan. Efter att vi hade fått i oss lite mat fortsatte vi mot Torekov.

Vågorna stod höga ute på den västraste udden av Bjärehalvön. Vi stannade många gånger för att ta in ögonblicken.

När vi kom in i Torekov var klockan nästan fyra. Vi hittade ingen öppen kiosk där vi kunde köpa en glass, så vi lade oss ner på en brygga i hamnen och solade. När klockan närmade sig fem lyckades vi skaka av oss latheten och vi gick vidare. Vinden hade mojnat lite och det blev därför varmt, även vid havet. När vi någon kilometer rundade en udde fick vi medvind och vi kunde därför snabbt underlägga oss de sista kilometerna innan vi kom fram till Hovs hallar.

Solen var på väg ner och dess orangea färger reflekterades i havet och på klipporna för att skapa ett otroligt vackert landskap. Vi var nu vid Hovs hallar hotel. Från höjden kunde vi blicka ut över havet och ner mot stränderna. Ljuset var perfekt för att ta bilder.

Efter att ha njutit av havet och efter att solen hade gått ner bestämde  vi oss för att ta oss över åsen som reser sig över havet vid Hovs hallar och ner till vindskyddet på andra sidan. Vi skulle dagen efter ta tåget från Båstad och eftersom det bara var en dryg mil dit valde vi att gå och lägga oss tidigt för att sedan kunna gå upp tidigt och käka frukost hemma. Denna idéen att skynda oss hem gjorde den sista dagen förhållandevis händelselös. Vi hade nog underskattat den sista vandringsbiten och vi var utmattade när vi väl var framme. Tröttheten hade tagit fram det värsta ur oss: Kasper var halvsovande, jag skrek av hunger och Alex filosoferade över hurvida man skulle bli tagen som seriemördare på fjället. (Akta er för honom om ni träffar honom.)

Mer information om vandringsleden runt Bjärehalvön gå in på Skåneledens hemsida.

Ses vid havet!

//Mattias

0 Responses to "Påskvandring på Bjärehalvön – Hårda vindar och stark sol"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om oss

Hej! Vi som skriver på denna lilla blogg heter Mattias och Alexander. En lättviktsvandrare som även är en höjdare på klättring, och en som gillar allting från vandring och bushcraft till fiske och paddling. På denna blogg har vi tänkt samla olika äventyr och mycket annat. Vi är ofta ute i det fria och vill man på äventyr så är naturen helt klart rätt plats. Hoppas du finner vår blogg intressant!

Translate
In English
Auf Deutsch
Följ på Facebook Följ mig på Instagram
Ämnen
+Follow

Login